Header Ads

Turska daje više sredstava za obrazovni sistem od Njemačke

ANKARA (AA) - Turski ministar obrazovanja Ismet Yilmaz u razgovoru za Anadolu Agenciju rekao je da Turska daje više sredstava za obrazovni sistem od Njemačke.
Yilmaz je rekao da kada je vladajuća Partija prava i razvoja (AK) došla na vlast 2002. godine Turska je bila posljednja među zemljama EU u finansiranju svog obrazovanja. "Kada smo počeli da rukovodimo zemljom 2002. godine, jedan učitelj je bio raspoređen na 28 učenika, a ta brojka se smanjila na 17 učenika. S ovom brojkom smo bolji od Italije i Francuske", rekao je Yilmaz.
Yilamz je dodao da su zaposlili skoro 585.000 nastavnika do sada, te da im je potrebno još 100.000 nastavnika. ”U planu je zapošljavanje 25.000 nastavnika do septembra 2018. godine", dodao je Yilmaz. Sa projektom unapređenja mogućnosti i unapređenja tehnologije, poznatog kao FATIH projekt, vlada Turske je instalirala 430.000 pametnih tabli u učionicama.
"Cilj nam je imati obrazovni sistem koji će podići sretne, zdrave i miroljubljive pojedince. Učiti ćemo ih da vole životinje i životnu sredinu", dodao je Yilmaz.

Nema komentara