Header Ads

Lejletu-l-kadr u Sandžaku: Hiljade vjernika na noćnom namazu na Trgu Gazi Isa-bega

Više hiljada muslimana je prisustvovalo noćnom namazu na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, organiziranom povodom 27. noći ramazana.Prethodno je teravih-namazu u svim džamijama na području sandžaka prisustvovao veliki broj muslimana. Noćni namaz, koji je u Sandžaku postao tradicija, obavljen je i u džamijama na području Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja.
U centru Novog Pazara, gdje se u posljednjih desetak godina noćni namaz na otvorenom, već tradicionalno, obavlja svake 27. ramazanske noći, molitvi su pored hiljada vjernika i vjernica, prisustvovali velikodostojnici Islamske zajednice, javne ličnosti i ambasadori muslimanskih zemalja u Srbiji.Molitvu su predvodili šejh Muhamemmed Abdulaziz el Matrudi, imam i vjerski službenik iz Kraljevine Saudijske Arabije i imam Seyit Kaya, hafiz iz turskog grada Agri. Kaya, koji je jedan od dvanaest imama koje je ovog ramazana u Srbiji angažirala Uprava za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) je prvi turski imam koji je na noćnom namazu predvodio vjernike u Novom Pazaru. Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Dudić se nakon obavljenog noćnog i vitr namaza obratio prisutnim vjernicima i ukazao na značaj noći Lejletu-l-kadr. On je kazao da je ova vrednija od hiljadu mjeseci (83 godine), jer se u njoj određuje sudbina ljudi i da je zemlja preplavljena melecima (anđelima).
“Kad čovjek iskreno zamoli, Allah promijeni sudbinu svom robu. Zahvaljujući njegovoj iskrenoj dovi i promjeni odredbu prethodnu. Sljedbenici ummeta (zajednice muslimana svijeta) šire mir. Sljedbenici islama žele mir sebi i svojim najmilijima, i svim drugima, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadali”, poručio je muftija Dudić. Podvukao je da “muslimani svakome žele dobro i hoće da žive kao graditelji, a ne kao rušitelji, hoće da vole, a ne da mrze”. “Naša dova je ‘Bože oprosti svim ljudima grijehe’. Gospodaru naš pomogni nas ovde u Novom Pazaru, Sandžaku i čitavom svijetu. Pomozi ummmet pejgamberski. Gospodaru naš prospi svoj rahmet (milost) na sve ljude svijeta, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadali jer Tvoj Pejgamber (vjerovjesnik) je poslat iz milosti svim svjetovima”, rekao je muftija Dudić. Nakon njegovog obraćanja upućena je zajednička dova (molitva) za duše šehida, vakifa i svih umrlih. U organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) u Novoj džamiji u Tutinu takođe je, uz prisustvo velikog broja vjernika i hafiza iz Turske održan vjerski program uz učenje Kur’ana klanjanje noćnog namaza. Prostor na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru bio je premali za sve pa su brojni vjernici klanjali na ulici.
Prema islamskoj praksi i tradiciji, noćni namaz, kao poseban oblik pobožnosti, obavlja se u toku zadnje trećine mjeseca ramazana. Prema mišljenju islamskih vjerskih autoriteta, klanjanje noćnog namaza za 27. noć ramazana obavlja se zajedno i na jednom mjestu zbog značaja i vrijednosti tog vremenskog intervala. Prema islamskom učenju, Lejletu-l-kadr je noć u kojoj je počela objava Kur’ana. To je za muslimane noć određenja i sudbine. Akos.ba

Nema komentara