Header Ads

Tuniski političar i intelektualac Moro: Turska je svijetlo lice islamskog svijeta

ADIL ES-SABITI – Zamjenik predsjednika parlamenta Tunisa Abdel Fattah Moro izjavio je da je iskustvo Turske postalo inspiracija arapskom i muslimanskom svijetu, a da je ekonomski razvoj Turske naljutio strane sile koje žele širiti svoju hegemoniju, javlja Anadolu Agency (AA).
Poznati mislilac i potpredsjednik tuniskog Nahda pokreta Moro je u razgovoru s novinarom AA istakao kako i Tunis može mnogo naučiti iz načina na koji probleme rješava i zemlju uspješno vodi turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti). Ističući kako je Turska dokazala da se i u islamskom svijetu može graditi efikasna demokracija i dijalog svih aktera, uključujući i muslimansko krilo, Moro je kazao da je progres Turske u protekle dvije decenije dosegao međunarodne razine. “Turska je u proteklih nekoliko godina uspjela demokratsku volju iskazanu na biračkim mjestima pretočiti u stabilnost zemlje. To je veoma pozitivna stvar. Turska je svojevremeno uspjela provesti mirnu smjenu vlasti bez vanjskih uticaja“, kazao je Moro.
Osvrnuvši se i na prijevremene predsjedničke i parlamentarne izbore koji će se u Turskoj održati 24. juna, Moro je kazao kako se taj izborni proces pomno prati u islamskom svijetu jer je Turska svijetlo lice tog svijeta. “Važno je da Turska vodi pametnu vanjsku politiku zbog osjetljivosti situacije i odnosa u regiji. Ona se nalazi u izuzetno osjetljivom području u jeku regionalnih i globalnih promjena“, kazao je Moro. Naglasivši da je demokracija najbolji model upravljanja državom, Moro je kazao da se Turska nije miješala u unutrašnja pitanja arapskih zemalja tokom niza protesta pod nazivom Arapsko proljeće. “Turska je uvijek zagovarala demokraciju i pozitivno uticala na zbilju u islamskom svijetu. Ona je jedna od demokratskih zemalja širokih vidika i demokraciju vidi kao način izlaska iz kriza. Mnogi u regiji se ne slažu s tim i Tursku svrstavaju na mjesto koje je uznemiruje“, kazao je Moro.
Neosnovanim ocijenivši i tvrdnje nekih kritika da Turska želi dominaciju u arapskom svijetu, Moro je kazao Turska pomaže ekonomski i društveni razvoj u tom svijetu.

Nema komentara