Header Ads

Palestinci iz Gaze zahvalili turskom predsjedniku Erdoganu na podršci

GAZA (AA) - Palestinci okupljeni na granici Gaze povodom "Marša velikog povratka", zahvalili su se na podršci turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, javlja Anadolu Agency (AA).
Hiljade Palestinaca su 30. marta na granici Gaze počeli mirni "Marš velikog povratka", u okviru kojeg obilježavaju Dan zemlje. To je dan od posebnog je značaja za Palestince jer je to bilo prvi put od 1948. da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku. Brojni Palestinci danas su se okupili u regiji Cibaliye, odakle su tokom protesta uputili zahvalu predsjedniku Turske Recepu Tayyip Erdoganu, zbog podrške koju im, kako poručuju, lider Turske konstantno pruža. Tokom današnjeg okupljanja brojni Palestinci nosili su fotografije Erdogana, ali i transparente poput "Zahvaljujemo predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu jer stoji uspravno". Mogle su se također vidjeti i poruke poput "Selam iz Gaze za Tursku".
Jedan od demonstranata, kojeg su ranije ranili izraelski vojnici, tokom okupljanja je rekao: "Turska je naša bratska zemlja. Veoma smo joj zahvalni zbog pomoći i podrške. Mnoge su zemlje koje nam pomažu, ali Turska je uvijek bila uz nas", kazao je on. Hiljade Palestinaca su 30. marta na granici Gaze počeli mirni "Marš velikog povratka" koji će različitim manifestacijama trajati šest sedmica. Izraelske snage su u proteklim danima ubile najmanje 35, a ranile više od 3.000 demonstranta, što su oštro osudile brojne zemlje, kao i Ujedinjene nacije i Evropska unija koji su pokrenuli nezavisnu istragu.
Izrael se suočava i sa žestokim kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući i izraelske organizacije koje se protive korištenju bojeve municije protiv demonstranata.

Nema komentara