Header Ads

Izrael oslobodio palestinskog zatvorenika nakon što je oslijepio

Izrael je u nedjelju pustio na slobodu osamnaestogodišnjeg palestinskog zatvorenika Hassana Temimija koji je bio izložen ‘medicinskom zanemarivanju’ nakon čega je izgubio vid. Abdunnasir Temimi, amidža žrtve, je kazao da je njegov nećak zatvoren uprkos lošem zdravlju.
Hassan ima probleme sa jetrom i bubrezima uslijed malapsorpcije proteina od ranog djetinjstva, kazao je on dodajući da je tinejdžeru potrebna posebna ishrana i liječenje, a Izrael mladiću nije dozvolio njegove lijekove te je na kraju izgubio vid. “Uprkos činjenici da smo okupatorskom Izraelu podnijeli medicinske izvještaje, oni ovom pitanju nisu pripisali nikakvu važnost i njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo”, kazao je Abdunnasir Temimi.
Hassan Temimi je uhapšen 7. aprila pod optužbama ‘bacanja kamenica na izraelske vojnike’, a nakon čega je poslan u vojni zatvor Ofer u blizini zapadnog Remallaha. Suđenje je zakazano za juli. Mjesec dana nakon hapšenja, Hassanovo zdravlje se pogoršalo i poslat je u bolnicu u Izraelu. Udruženje palestinskih zatvorenika (PPS) je u izjavi kazao da je Hassan izgubio vid zbog ‘medicinskog zanemarivanja’.
IslamBosna.ba

Nema komentara