Header Ads

Erdogan: Sanliurfa grad koji je primio najviše sirijskih izbjeglica

SANLIURFA (AA) - Predsjednik Turske i predsjednik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju na mitingu u Sanliurfi na jugoistoku Turske posebno pozdravio izbjeglice iz Sirije koji su zbog rata u zemlji izbjegli u taj turski grad, javlja Anadolu Agency (AA).
"Sanliurfa je grad u Turskoj koji je primio najviše sirijskih izbjeglica. Svima vam se posebno zahvaljujem zbog iskazanog bratstva i ljudskog pristupa. Znam da ste iskazali požrtvovanost u vrlo teškim uvjetima", kazao je Erdogan. Istakao je da su turske snage pomogle uspostavi sigurnosti u Siriji, na području od Jarablusa do al-Baba, a kasnije i u Afrinu.
"Na ova područja se vratilo blizu 200 hiljada naše sirijske braće. Vratili su se u Jarablus, a sada su se počeli vraćati i u Afrin. Postigli smo nedavno dogovor s Amerikom kako bi uspostavili sigurnost i u Manbiju. Naša arapska braća će se vratiti i u ovaj grad", rekao je turski predsjednik. Dodao je kako turske snage nastavljaju operacije na teroriste PKK u sjevernoiračkoj planinskoj regiji Kandil.
"Prvu operaciju smo izveli s 20 aviona i pritom smo pogodili 10 važnih tačaka u regiji Kandil. U drugoj operaciji smo pogodili tim čelnika terorističke grupe dok su održavali sastanak", kazao je Erdogan, izrazivši nadu da će uskoro pomenuta područja biti očišćena od terorističkih elemenata i predata arapskim, kurdskim i turkmenskim stanovnicima.

Nema komentara