Header Ads

Erdogan: Prototip prvog turskog automobila bit će spreman 2019. godine

Prototip prvog automobila domaće proizvodnje bit će spreman 2019., a serijska proizvodnja 2021. godine - rekao je Erdogan u obraćanju na iftarskom programu u Bursi u Turskoj. Turska je prošlog novembra pokrenula zajedničku investiciju kako bi proizvela prvi automobil domaće proizvodnje, dok je 31. maja potpisan sporazum o partnerstvu u cilju izgradnje automobilskog brenda.
Podsjetio je i kako će jedan u nizu brojnih megaprojekata u Turskoj biti i Istanbulski kanal, po uzoru na Suecki i Panamski kanal. -Izgradit ćemo ga. Željela to opozicija ili ne - poručio je Erdogan okupljenima u Bursi. Podsjetimo, projekt Istanbulskog kanala bi trebao u velikoj mjeri rasteretiti Bosfor čime bi se izbjegla okolišna katastrofa. Plovni kanal, dug 45 kilometara, povezivat će Mramorno i Crno more, a trebao bi biti završen do 2023. godine.
-Kako smo mi više jačali Tursku, shvatili smo da su nam pravili sve više prepreka - rekao je Erdogan. Naglasio je i kako je Turska pružila pomoć i podršku milionima izbjeglica iz susjedne Sirije. -Sirijci, koji su se smjestili kod nas, naša su braća - kazao je turski predsjednik. U Turskoj se trenutno nalazi približno 3,5 miliona sirijskih izbjeglica.
Izvor: Anadolija

Nema komentara