Header Ads

Austrijski političar poručio onima koji su glasali za Erdoana da se vrate u Tursku

Zamjenik vođe austrijske desničarske populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Johann Gudenus u rasističkom saopćenju pozvao je da turski iseljenici koji borave u Austriji napuste zemlju nakon pobjede Redžepa Tajjipa Erdoana i vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK) na izborima u Turskoj.
“Jasno je da je svima onima koji su glasali za Redžepa Tajjipa Erdoana na turskim predsjedničkim izborima bolje u Turskoj nego u Austiji”, kazao je Gudenus. Potpredsjednik FPÖ ocijenio je rezultate izbora kao potvrdu ‘da se integracija na hiljade Turaka u našoj zemlji pogoršala’. U Austriji živi oko 270 hiljada osoba turskog porijekla. Među njima gotovo 107 hiljada ima pravo glasa, prvi izborni rezultati su pokazali da je oko 72 posto njih dalo podršku Erdoanu.
U nedjelju aktuelni turski predsjednik Erdoan je ponovo izabran na prijevremenim predsjedničkim izborima sa nešto više od 52 posto glasova, dovoljno za pobjedu u prvom krugu. Nakon izbora, Turska prelazi na predsjednički sistem vlasti, koji je usvojen na referendumu u aprilu 2017. godine. U glavnom gradu Austrije, turski građani su napunili konferencijsku dvoranu kako bi pratili izbore i počeli su slavlje nakon što je Vrhovno izborno vijeće Turske (YSK) ukinulo zabranu objavljivanja izbornih rezultata nakon što se glasanje završilo.
Oni su mahali turskim zastavama i pjevali kako bi proslavili pobjedu Erdoana i njegove stranke. IslamBosna.ba

Nema komentara