Header Ads

Lieberman ponudio Hamasu otvaranje pomorske luke u zamjenu za zarobljene izraelske vojnike

Izvori iz okupirane Palestine su prenijeli da je Tel Aviv ponudio Hamasu da okončaju problem sa izraelskim vojnicima koju su uhapšeni u Gazzi. Izraelska okupaciona vlast nudi Hamasu otvorenje luke, koja će se nalaziti u Kipru, pod patronatom Izraela, a koja će snabdijevati proizvode za Gazzu.
Okupacioni Kanal 2 navodi da se okupacioni ministar odbrane Avigdor Lieberman u petak susreo sa kolegama sa Kipra i Grčke. Prema izvještaju, u roku od dvije sedmice bit će uspostavljeni radni timovi, a u roku od tri mjeseca bit će predstavljen nacrt luke. U jučerašnjem izvještaju se spominje da će Izrael i Kipar, pod nadzorom Izraela, uspostaviti i upravljati lukom za prelazak robe preko Kipra kako bi “spriječili krijumčarenje oružja” pod uslovom da se tijela vojnika i civila zarobljenih u posljednjem okupacionom napadu na Gazzu predaju Izraelu, bez spominjanja 6.036 palestinskih političkih zatvorenika ili 310 stanovnika Gazze koji se trenutno nalaze u okupacionim zatvorima. Plan bi navodno podupro američki plan ‘poboljšanja humanitarne situacije u Gazzi’ gdje bi se preko luke dopremala humanitarna pomoć. Ova pomoć je također uslovljena da Hamas prihvati američkih zahtjeve u vezi sa ‘mirovnim sporazumom’.
Mnogi vide najnoviju Liebermanovu ponudu luke kao još jedan politički manevar, a okupacioni zvaničnici su prilično transparentni oko svojih motiva. U intervjuu iz ponedjeljak, viši sigurnosni zvaničnik je otkrio da ‘trenutak kada svi detalji budu dogovoreni i sve bude konačno i spremno, mi ćemo se izravno obratiti javnosti u Gazzi, zaobići ćemo Hamas, i jasno ćemo predočiti koristi ponude i reći im- ovo je moguće, a ovo je cijena. Uzmite ili ostavite”. Jasno je da je sporazum pokušaj da se potkopa podrška Hamasa. Svakako postoji nepovjerenje u Liebermanovu navodnu zabrinutost za humanitarnu situaciju u Gazzi. Nakon što su okupacione snage u aprilu izvršile masakr u Gazzi, on je izjavio da ‘u Gazzi nema nevinih’, a prethodno se hvalio brzinom kojom će poraziti Gazzu. “Ako je potrebna četvrtina Pojasa, onda ćemo okupirati četvrtinu Pojasa. Ako je potrebno više, onda više”, tvrdeći da će sljedeći rat s Gazzom biti i ‘posljednji’.
Razgovori se također podudaraju s zajedničkim planovima Kipra, Izraela i Grčke da rade zajedno na ‘sigurnosti’ Mediterana, zajedničkim vojnim vježbama, te zajedničkom nastojanju sprječavanja ilegalne imigracije’. Izrael i Kipar također žele istražiti tek pronađene rezerve gasa na njihovim obalama. Mnogi također sumnjaju zabrinutost Trumpove administracije za humanitarnu situaciju u Gazzi. Ranije ove godine, SAD je smanjila finansiranje Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). UNRWA, najstarija i najveća agencija UN-a za pomoć na Bliskom istoku, osigurava zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalne službe za oko pet miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, u pojasu Gazze, u Jordanu, Siriji i Libanu. IslamBosna.ba

Nema komentara