Header Ads

Austrijski vicekancelar Štrahe: Zatvaranje džamija je samo početak

Austrijski vicekancelar iz desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPO), Heinz-Christian Strache, ističe da je odluka Vlade o protjerivanju imama i zatvaranju sedam džamija, kao i zabrani rada jedne islamske vjerske udruge, samo početak.
On je u intervjuu bečkom dnevniku Osterreich kazao da se mora dalje, svom snagom djelovati protiv kršenja zakona od, kako je rekao, radikalnog islama. "Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruga, koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba djelovati dosljedno ", poručio je Strache, kako prenosi Tanjug. 'Potreba za djelovanje' Ukoliko postoje udruge i ustanove koje ne obuhvaća zakon o islamu, onda on mora biti analiziran, smatra Strache. On odbacuje kritiku da je Vlada djelovala u vrijeme ramazana i neposredno pred predsjedničke izbore u Turskoj, ističući da je trebalo djelovati još prije dvije godine, ali se to nije dogodilo.
"Sada nije riječ o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za djelovanje ", rekao je Strache. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da Turska neće "gledati prekriženih ruku" ono što se događaja u Austriji. Na to je šef zastupničkog kluba vladajuće Slobodarske stranke Austrije (FPO) Johann Gudenus odgovorio da "Austrija zasigurno neće dozvoliti tako nešto". "Izjave Erdogana pokazuju kako Turska želi utjecati na politiku europskih zemalja. Austrija sigurno to neće dozvoliti, a austrijska Vlada zasigurno je odgovorna za sigurnost naše zemlje i primjenu austrijskih zakona", reagovao je Gudenus u priopćenju.
Protjerivanje imama i zatvaranje džamija Islamskoj vjerskoj zajednici u Austriji on je poručio da se izvršenje zakona ne obazire na ramazan ili druge praznike, već odluke donose neovisne ustanove. Austrijska vlada je u petak priopćila mjeru protjerivanja imama za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, financiraju iz inozemstva.
Također je donesena odluka o zatvaranju sedam džamija, od kojih je jedna zatvorena zbog sumnje da širi propagandu "sivih vukova", a ostalih šest zbog širenja salafizma. Izvor: Agencije

Nema komentara