Header Ads

Turski mlazni avion “Hurjet” predstavljen na aviosajmu u Velikoj Britaniji

ANKARA (AA) – ”Hurjet", mlazni avion turske proizvodnje namijenjen za obuku, predstavljen je na ovogodišnjem međunarodnom sajmu u Farnboroughu, u okolini Londona i odmah privukao veliku pažnju prisutnih, javlja Anadolu Agency (AA).
Turska industrija za avijaciju i svemir (TUSAS) osmislila je "Hurjet" u okviru projekta razvijanja mlaznog aviona za obuku i pružanje podrške. Na sajmu je predstavljeni bespilotna letjelica ANKA i helikopter T-625 Ozgun, čiji je let planiran za septembar. Također, na sajmu je izveden pokazni let helikoptera Atak T-129, koja je najveća izvozna stavka Turske kada je riječ o odbrani. Ipak, najveće iznenađenje TUASAS-a bio je ”Hurjet”, koji je privukao pažnju profesionalaca i amatera.
Na sajmu je prvi put predstavljen “prizemljeni prototip" mlaznog aviona "Hurjet”. Najčešće postavljana pitanja ekipi koja je zadužena za izlaganje ”Hurjeta” u Londonu bila su o tome kome će turski avion biti konkurencija, kada će poletjeti, kada je pokrenut projekt i tome slično.
Očekuje se da će prototip aviona vrlo brzo biti obaviti testne letove, a puštanje u upotrebu ovog aviona planirano je za 2023. godinu. Dužina aviona će biti 13,4 metra, krila će imati raspon od 11 metara, a visina repa iznosit će četiri metra.

Nema komentara