Header Ads

SARAJEVO: KOLEKTIVNO ŠERIJATSKO VJENČANJE 60 MLADIH BRAČNIH PAROVA

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je u saradnji s humanitarnom organizacijom MFS-EMMAUS i njihovim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) ispred Istiklal džamije na Otoci organizirao kolektivno vjersko vjenčanje, javlja Anadolu Agency (AA). S ciljem promoviranja braka i porodice kao temeljnih vrijednosti društva, Medžlis je ovom ceremonijom podržao šezdeset mladih bračnih parova, za koje su osigurani prigodni vjenčani novčani darovi.
Prvo je održano šerijatsko vjenčanje za mlade parove u prostorijama džamije nakon čega je klanjana ikindija-namaz i na kraju je uslijedila svečanost ispred džamije gdje je organizovan prigodan vjerski program. Vedad Hasanović, jedan od mladoženja iz Sarajeva, istakao je kako je ovo veoma lijep i koristan projekat za mlade bračne parove, ali i za cijelu društvenu zajednicu. - Lijepo se osjećam danas. Ovo je jako dobar projekat. Mnogo mladih ljudi je ovdje. Trebalo bi ovo biti praksa i u budućnosti - rekao je Hasanović, poručujući mladima da se ne boje braka. - Ženite se dok ste mladi. Čim nađete svoju izabranicu, ne čekajte. Nema straha od braka, čemu strah - kazao je ovaj mladoženja. Njegova supruga Amera je izjavila kako se osjeća lijepo i počašćeno što prisustvuje kolektivnom vjerskom vjenčanji.

- Osjećam se lijepo. Drago mi je da sam ovdje i da učestvujem u ovom svečanom činu. Ovo je jako značajno. Ovo bi se trebalo češće dešavati. Mladim djevojkama poručujem da se udaju dok su mlade. Treba se širiti porodica, ne treba čekati - rekla je mlada. Belmir Ahmetspahić, još jedan mladoženja koji je učestvovao u ovoj svečanosti, kazao je da je ovo veoma lijepa gesta organizatora. - Nadam se da će se ovo nastaviti i u budućnosti i da će motivisati mlade parove da mladi slapaju brakove jer nema nista strašno u tome - rekao je Ahmetspahić. Njegova supruga Azra je istakla da je vrlo važno da mladi što prije stupaju u bračnu zajednicu. - Hvala svima na ovoj gesti. Mislim da sam još mlada, ali sve ćemo zajedno. Nek se mladi samo žene i nek se djevojke udaju. Sve u braku može polako i zajedno, naravno. Ne treba biti straha od braka, jer Allah dž.š daje nafaku - kazala je Azra. Sejid ef. Strika, imam džamije Grbavica II., istakao je tim povodom da je lijepo da mladi stupaju u brak što prije jer je, kako je kazao, brak temeljna vrijednost društva, pa tako i islama.

- Poslanik Muhammed, a.s. kaže da je brak polovica imana ne zbog toga što je vrlo lahko ući u bračne veze nego zbog toga što treba naučiti se bračno živjeti, odgajati svoju djecu na halal način, sticati imetak i upravo zbog toga brak ima posebnu vrijednost i zbog toga u islamu vrijedi koliko i polovina našeg vjerovanja, što znači da ima veliku vrijednost - rekao je efendija Strika. Naglasio je i kako je brak najbolji način da čovjek sačuva svoju moralnost i čednost. - Brak je najbolji način da čovjek sretno živi i da sačuva sutrašnju bračnu zajednicu i da na vrijeme stupi u bračne vode i da na moralan način živi prije braka i da na moralan način živi u braku. Onaj ko želi sreću i da bude sretan i rahat u svojoj kući treba da uđe u bračnu zajednicu jer na takav način čuva i svoj pogled i svoje strasti - kazao je efendija Strika. Svečanosti kolektivnog vjerskog vjenčanja su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, glavni imam Medžlisa Sarajevo dr. hfz. Kenan Musić, predstavnici humanitarne organizacije MFS-EMMAUS, delegacija iz UAE, roditelji i prijatelji mladenaca i drugi gosti.

Medžlis IZ Sarajevo je na ovaj način pružio priliku bračnim parovima, koji su ranije svoja općinska vjenčanja prijavili u mjesecu julu, da budu dijelom kolektivnog vjerskog vjenčanja. U Medžlisu vjeruju kako će ova inicijativa doprinijeti izgradnji svijesti o važnosti bračnog života te ohrabriti mnoge mlade ljude da se odvaže na ovu važnu životnu odluku i shvate da je moguće spojiti principe mladalačkog života i duh vjere.


 Medžlis je za mladoženje osigurao odijela i košulje krojene po mjeri, a za mlade haljine s ukrasima i mahramama. Poklone mladencima osigurala je i Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Pratnja mladencima su bile po četiri osobe, koji su bili u svojstvu svjedoka, a za sve je organizirana i svečana večera. (Hayat/Foto:AA)

Nema komentara