Header Ads

Turska: Pronađen fosilni ostatak mamuta star blizu osam miliona godina

YOZGAT (AA) – Mještanin sela u turskoj provinciji Yozgat tokom obrađivanja njive pronašao je fosiliziranu kost vilice mamuta koja je stara skoro osam miliona godina, javlja Anadolu Agency (AA).
Direktor Muzeja u Yozgatu Hasan Senyurt saopćio je kako su eksperti počeli vršiti analizu i istraživanje fosila kojeg je lokalni poljoprivrednik predao službenicima Muzeja. On je kazao da je, prema preliminarnim rezultatima istrage, riječ o okamanjenim ostacima kosti mamuta koji je živio prije skoro osam miliona godina. Ističući kako je u toj turskoj regiji i ranije pronađeno više fosilnih ostataka, ali kako je ovo prvi put da se radi o ostacima mamuta ili bilo koje vrste slonova.
“Yozgat je poznat kao bogato nalazište fosila i već tri godine tim Cema Erkmana, profesora s Univerziteta Ahi Evran, vrše opsežna istraživanja na tu temu“, kazao je Senyurt. Pronalazač fosila poljoprivrednik Alper Dusunceli je kazao da je je fosil pronašao tokom obrađivanja njive i da je odmah primijetio da se radi o okamenjenoj kosti vilice.

Nema komentara