Header Ads

Turska prodaje Pakistanu 30 ATAK helikoptera

Potpisan je ugovor prema kojem Pakistan od Turske kupuje 30 turskih ATAK helikpotera. Realizacijom ovog ugovora bit će obavljena najveća pošiljka u oblasti odbrambene industrije ikad isporučena iz Turske, javlja Anadolija.
Iz turskog Ureda za odbrambenu industriju saopćeno je da su Turska industrija za avijaciju i svemir - TUSAS i Ministarstvo za odbrambenu industriju Pakistana potpisali ugovor o prodaji Pakistanu 30 turskih helikoptera tipa ATAK T-129. Riječ je o paket ugovoru koji, osim prodaje 30 helikoptera, obuhvata i logistiku, rezervne dijelove, obuku i municiju. Turski helikopter ATAK, prvi lokalno proizvedeni jurišni helikopter, multifunkcionalna je letjelica dizajnirana u dva tipa.
Rakete, top, projektili... Riječ je o najsavremenijom tehnologijom opremljenom vojnom helikopteru s teškom artiljerijom. Opremljen je sa 76 raketa, 20-milimetarskim topom, protutenkovskim i drugim razornim projektilima. Prototip ATAK helikoptera je prvi testni let imao 17. augusta 2011. godine. ATAK se uspješno dokazao tokom testiranja u Pakistanu, a s obzirom na svoje karakteristike, spada među najkonkurentnije helikoptere na globalnom tržištu.
Sporazum o prodaji 30 ATAK helikoptera Pakistanu ujedno je najveća pošiljka na polju odbrambene industrije u historiji Turske. Izvor: Agencije

Nema komentara