Header Ads

Obilježena godišnjica smrti šest Srebreničana koje su svirepo ubili Škorpioni: Bol i tugu nosimo uz sebe

Na stratištu Godinske Bare u općini Trnovo danas je obilježena godišnjica stradanja šest Srebreničana koje su 17. jula 1995. godine ubili članovi srpske paravojne formacije Škorpioni pod komandom Slobodana Medića.
Veliki broj ljudi okupio se kako bi odao počast nevino ubijenim mladićima i kako se zločin nikada ne bi zaboravio. Na mjestu zločina položeno je cvijeće, proučeni su Jasin i Fatiha. Strijeljanje mladića Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25) snimljeno je kamerom. Snimak je 2005. godine prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, a kasnije je obišao i zgrozio svijet. - Šta da kažem, vidjeli smo sve šta je bilo i kako je ubijen. Sve sam pogubila. Tri brata i oca, svekra. Bol i tugu nosimo uz sebe, kazala je vidno potresena ​Remzija Ibrahimović, supruga strijeljanog Smaila.


Sejdalija Delić, brat ubijenog Juse Delića, kazao je kako je brata zadnji put vidio prije nego što će pasti Bukva. - Jednom sam ga vidio u koloni prije nego što će pasti Bukva. Od tada ga više nikad nisam vidio. Dva i po mjeseca sam se krio po šumama, probijao se do slobodne teritorije. Specijalna policija Srbije je ovdje pobila nedužne ljude, civile koji su zarobljeni, rekao je Delić. Vijeće za ratne zločine u Srbiji osudilo je u aprilu 2007. godine članove jedinice Škorpioni koje je koordinirao sigurnosni aparat Srbije. Osuđeni su na ukupno 53 godine zatvora.
Za ovaj zločin osuđeni su komandant jedinice Škorpioni Slobodan Medić i Branislav Medić na kaznu od 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, dobio je 13 godina, dok je Aleksandar Medić osuđen na pet godina. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe jer prema odluci sudskog vijeća nije bilo dokaza da je sa umišljajem izvršio zločin. Današnjom posjetom stratišta u Trnovu završena je 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo 6. aprila, a najvažniji dan je bio komemoracija, dženaza i ukop 35 žrtava genocida u Srebrenici. BERINA BAHTANOVIĆ izvor: oslobodjenje.ba

Nema komentara