Header Ads

Istanbul- Zbog niza krivičnih djela uhapšen Adnan Oktar aka Harun Jahja

Turske snage sigurnosti uhapsile su Adnana Oktara, poznatog kao Harun Jahja u sklopu akcije koja je sprovedena 11.7. u pet turskih regija. Pored njega Tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje 234 njegovih sljedbenika po različitim optužbama. Policijska operacija i dalje je u toku. Izvori iz turske bezbjednosti navode da su Oktar i njegovi sljedbenici opuženi za različita krivična djela; organizovani kriminal, seksualna eksploatacija djece, seksualno zlostavljanje, protivpravo zadržavanje djece, poreska utaja, iznuđivanje i politička i vojna špijunaža. Ova organizacija je, također, optužena za zloupotrebu vjerskih osjećanja i uvjerenja radi prevare, kršenja privatnosti i falsifikovanja. Oktar i njegov kult su i ranije bili optuženi za slične zločine.
Nedavno je jedan Turčin koji živi u Austiriji optužio Oktara da je isprao mozak njegovim kćerkama i doveo ih do podčinjenosti njemu. Elvan Koçak, koji se prije nekoliko godina razveo od svoje supruge zbog njene odanosti Oktaru, kazao je kako je Oktar isprao mozak njegovim kćerkama Šejmi (19) i Bušri (17), sa kojima nije mogao stupiti u kontakt sedam mjeseci. Nakon tužbe otac je dobio starateljstvo nad maloljetnom kćerkom, a majci i Oktar su dobili zabranu prilaska šest mjeseci. Oktar je prvi put došao u žižu javnosti kada je uhapšen 1980-tih zbog promicanja teokratije. Nakon što je sud utvrdio da je mentalno bolestan, proveo je 10 mjeseci u psihijatrijskoj bolnici. Osnovao je fondaciju 1995. godine i počeo objavljivati knjige o stvaranju svijeta, a 2011. pokrenuo je televizijsku stanicu na kojoj je emitovao bizarne programe koji su potaknuli kontroverze.
Vođa kulta je u septembru 1999. godine optužen i uhapšen zbog ucjena, ali nakon dvogodišnjeg procesa optužbe su odbačene. A također nekoliko navrata završio je u zatvoru zbog posjedovanja kokaina. Za sva svoja hapšenja je imao uvijek ispriku da se radi o zavjeri, tzv. ‘deep state’, usmjerenoj protiv njega što je i često komentarisao na svojoj TV A9. Oktar (62) je inače turski pisac, ekscentrični i utjecajni televizijski propovjednik, koji teološke rasprave uvijek ‘zasladi’ gostovanjem atraktivnih, mladih sljedbenica. Prema dosadašnjim medijskim napisima, žene koje su u njegovom društvu uvijek moraju biti odjevene prema njegovim uputama. Njegove sljedbenice koje učestalo posjećuju estetske hirurge i skupe brendirane istanbulske butike ‘primjer su kakve muslimanke trebaju biti’. A svoje ‘primjerne muslimanke’ kasnije koristi tako što ih podvodi utjecajnim političarima i drugima koje kasnije ucjenjuje.
U više navrata je optužen za seksualno iskorištavanje svojih ‘sljedbenica’. Oktar je na sudu kazao kako je s sljedbenicama, koje mu se po dvorskim pravilima harema obraćaju s ‘moj sultane’ ili ‘gospodaru’, imao samo dopušteni izvanbračni oralni i analni snošaj pa je oslobođen jer Kur’an zabranjuje vaginalni seks izvan braka. Sjedište svog kulta smjestio je u luksuznoj vili na tri sprata. Vila se nalazi na imanju na jednom od najljepših dijelova Bosfora. Oktarovu svitu čini oko 300 osoba, a riječ je u najvećem djelu o mladim i zgodnim djevojkama, koje on naziva mačkicama. Kult slijedi i nekoliko mladića, koje naziva svojim lavovima, ali oni čine doslovno manjinu.
Neke djevojke koje su uspele da napuste ovaj kult tvrdile su kako su bile prisiljene da učestvuju u orgijama, a kada su Oktaru rekle da žele da se vrate kući, on ih je, navodno, ucjenjivao snimcima orgija i prijetio da će ih javno osramotiti jer većina njegovih sljedbenica potječe iz uglednih i bogatih porodica. IslamBosna.ba

Nema komentara