Header Ads

Irski senat odobrio zakon kojim zabranjuje uvoz i prodaju robe sa okupiranih teritorija

Okupacioni ministar obrane Avigdor Lieberman pozvao je u četvrtak na zatvaranje izraelske ambasade u Dablinu kao odgovor podršku irskog Senata (Seanad) prijedlogu zakona “Kontrola privrednih djelatnosti (okupiranih područja) 2018″ koji nastoji zabraniti uvoz i prodaju robe, usluga i prirodnih resursa porijeklom iz nezakonitih naselja na okupiranim teritorijima, potez na koji je u januaru Izrael upozorio Dablin.
Irski senat glasao je o prijedlogu zakona, kojeg je 11. jula podnio neovisni senator Frances Black, i zakon je prošao prvo glasanje. “Nema smisla pozvati irskog ambasadora u Izraelu kako bi ga opomenuli… Nećem se baviti onima koji tlače Izrael. Izrael bi odmah trebao zatvoriti svoju ambasadu u Dablinu”, napisao Lieberman na Twitteru. “Nećemo okrenuti drugi obraz zemlji koja nas bojkotuje”. Zbog glasanja u srijedu, koji je usvojen većinski, irski ambasador je pozvan na sastanak u ured okupacionog Ministarstva vanjskih poslova. Ako Irska i zvanično odobri prijedlog zakona postala bi prva zemlja u Evropskoj uniji koja će zvanično kriminalizirati uvoz robe iz naselja. Prema prijedlogu zakona, sav uvoz iz ‘nezakonitih naselja’, uključujući Golansku visoravan i Zapadnu obalu, podliježe novčanim kaznama. Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney protivi se prijedlogu zakona, tvrdeći kako Irska kao članica EU mora prihvatiti trgovinsku politiku EU.
Senator Black je to opovrgnuo, ističući kako pojedine vlade EU mogu poduzeti akcije izvan opsega trgovinske politike EU kako bi se riješile međunarodne povrede prava. Izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i na Golanskoj visoravni su protuzakonita i predstavljaju ratne zločine u okviru Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i Međunarodnog humanitarnog prava (IHL). Prošle sedmice irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney je osudio rušenja i prisilno iseljenje palestinske zajednice u selima Ebu Nuvar i Han el-Ahmar na Zapadnoj obali, rekavši kako je poduzeo “represivne” akcije prema izraelskim predstavnicima. “Jednostavno kažemo, ako smo sigurni da je određena roba proizvedena kao rezultat ratnih zločina, onda ne bismo trebali trgovati s njima”, kazao je senator Black. “Kako možemo osuditi naselja kao nezakonita, kao krađu zemlje i resursa, a sretno trgovati prihodima ovog zločina?” Saopćenje iz ureda senatora Blacka kaže da uprkos osudama naselja od EU, UN i irske Vlade, prirodni resursi i poljoprivredni proizvodi se i dalje izvlače iz okupiranog zemljišta prije nego što se izvoze i prodaju diljem svijeta. “U posljednjih 18 mjeseci, izraelska Vlada je intenzivirala svoju eskpanziju na palestinsku zemlju i nastvila je da prisilno uklanja palestinske porodice iz njihovih domova i zemlje protiv njihove volje”, navedeno je u saopćenju. Christian Aid Ireland, koji je snažno podržao zakon, navodi da glasanje Senata bi trebalo da pošalje važnu poruku diljem svijeta da međunarodni zakon postoji da štiti ljude i njihova prava.
“Predugo naselja i proizvodi koji potječu iz njih su na uštrb palestinskih prava, prisiljavajući ih da odu sa svoje zemlje i u siromaštvo”, navela je Rosamund Bennett, izvršna direktorica Christian Aid-a. “Današnje glasanje je glasanje koje podupire vladavinu prava, pravdu i ljudska prava. Radujemo se što ćemo nastaviti da pružamo podršku ovom važnom zakonodavstvu kroz Oireachtas (op. zakonodavstvo Irske)”. Irska već dugo glasno podupire palestinsko pitanje. Službena politika zemlje je raditi na uspostavi Neovisne palestinske države. Kampanja “Irish Palestine Solidarity Campaign” je opisala glasanje u srijedu kao „historijsku priliku za Irsku da postavi evropski presedan u odnosu na međunarodno pravo.” IslamBosna.ba

Nema komentara