Header Ads

Turske snage na sjeveru Iraka ubile jednog od najtraženijih terorista PKK-a

ANKARA (AA) – Turske oružane snage su u zračnim napadima na sjeveru Iraka ubile jednog od najtraženijih čelnika terorističke organizacije PKK, javlja Anadolu Agency (AA).
Generalštab turske vojske danas je saopćio da je naknadnom istragom utvrđeno da je u napadu izvedenom 21. marta u sjevernoiračkoj regiji Hakurk-Kani Rash ubijen terorist Birdal Burhanli, poznatiji pod kodnim imenom Agri Mazlum Pirdogan. Pirdogan je jedan od najistaknutijih čelnika terorističke organizacije PKK i nalazi se na crvenoj listi traženih terorista. Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske raspisuje potjernice u pet različitih kategorija, među kojima je crvena lista rezervirana za najtraženije teroriste.
Planine Kandil, Gara, Metina i Zap nalaze se na sjeveru Iraka, duž iračko-turske granice. Riječ je o području koje slovi za kolijevku terorističkog pokreta PKK-a. Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka. Vojne operacije u pograničnim regijama Iraka i Sirije bazirane su na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma.
Operacije se provode uz poštivanje teritorijalnog integriteta susjednih zemalja i s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje.

Nema komentara