Header Ads

Nasufović: Vlada Srbije vratila vlasništvo nad Bajrakli džamijom Islamskoj zajednici

BEOGRAD (AA) - Reisu-l-ulema Islamska zajednice Srbije (IZS) Sead ef. Nasufović izjavio je večeras na prijemu povodom 150 godina postojanja IZS da je jedna reč - dijalog obeležila postojanje zajednice i celokupno njeno delovanje, istakavši da je Vlada Srbije vratila Islamskoj zajednici vlasništvo nad Bajrakli džamijom u Beogradu kao poklon povodom ovog značajnog jubileja, javlja Anadolu agency (AA).
"Za ovih 150 godina mi smo radili, stasavali, opstali zajedno i večeras smo zajedno, jer drugačije niti znamo, niti možemo", rekao je Nasufović na proslavi u Skupštini Srbije gde je otvorena izložba "Saputnici kaldrmom". On je zahvalio Vladi Srbije što je povodom ovog značajnog jubileja kao poklon vratila Islamskoj zajednici vlasništvo nad Bajrakli džamijom u Beogradu. Nasufović je dalje podsetio da je Islamska zajednica Srbije nastala zakonom u tadašnjoj Kneževini Srbiji, koja je tako pokazala svoju "iskrenu demokratičnost". "Srbija je prva država u Evropi koja je usvojila zakon o drugom i drugačijem o čemu pojedine zemlje Evropske unije i sada mogu samo da sanjaju", ocenio je Nasufović.
Na svečanosti je govorio i direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, koji je najavio da će Vlada učiniti veće napore da unapredi odnose sa svim verskim zajednicama. "Želja nam je da svi narodi, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, žive u miru i ljubavi i da ostvaruju dobre odnose", rekao je Radojević. Prijemu su prisustvovali ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, kao i poslanici Skupštine Srbije, među kojima i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kao i predstavnici drugih verskih zajednica: episkop bački Irinej, rabin Isak Asiel i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.
Na početku svečanosti, intonirana je himna Srbije, a čitani su i delovi iz Kurana.

Nema komentara