Header Ads

SAD, Francuska i V. Britanija napali Siriju: Trump se obratio naciji – ‘Ovo je odmazda za zločine čudovišta Asada’

Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji u noći s petka na subotu kako bi objavio da je započela vojna intervencija u Siriji u znak odmazde na nedavni hemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolici Damaska, za što Zapad optužuje režim zločinca Bašara al-Asada.
– Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bašara al-Asada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je Trump, a još tokom njegova obraćanja iz Damaska su počele stizati vijesti o snažnim detonacijama koje su potresle glavni sirijski grad. – Spremni smo nastaviti s ovim odgovorom sve dok sirijski režim ne prestane koristiti zabranjene hemijske agense, rekao je Trump. – Ovo su precizni napadi na mete povezane s hemijskim naoružanjem, rekao je ističući kako je cilj na dugi rok spriječiti proizvodnju, širenje i uporabu hemijskog naoružanja. – Ovo što se dogodilo nije učinio čovjek, to su zločini koje je počinilo čudovište, rekao je Trump aludirajući na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.
Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku Asadu. – Očito je da nije shvatio poruku od lani, rekao je Mattis aludirajući na prošlogodišnje napade Zapada na postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja. Ipak, u Pentagonu se rekli da je riječ o ‘preciznim’ i ‘ograničenim’ napadima koji bi mogli biti okončani relativno brzo. Mattis je kazao da je u napadu iskorišteno dvostruko više projektila od lani, kada je ispaljeno 59 raketa Tomahawk. Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji sudjeluju i britanske oružane snage napominjući da vojna sila trenutno nema učinkovitu alternativu. I francuski predsjednik Emmanuel Macron je potvrdio da oružane snage njegove države sudjeluju u napadima. – Ne možemo tolerisati upotrebu hemijskog oružja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost, kaže se u izjavi iz ureda francuskog predsjednika. Dodao je da je odgovornost sirijskog režima za hemijski napad nedvojbena. Mete na više lokacija Prema informacijama BBC-ja, britanski borbeni avioni napali su vojnu instalaciju u blizini grada Homsa, u kojoj se navodno nalazi skladište hemijskog naoružanja ili materijala za njegovu izradu. Izvještaj o snažnim detonacijama stižu i iz pograničnog područja između Libanona i Sirije. Neimenovani američki dužnosnik rekao je agenciji Reuters da su u akciju, osim borbenih aviona, uključeni i brodovi koji su prema odabranim metama ispalili navođene krstareće rakete tipa Tomahawk. Svjedok na terenu u Damasku agenciji je rekao da je tokom noći čuo najmanje šest snažnih eksplozija. O napadima na sirijsku prijestolnicu izvijestila je i Asadova državna televizija. Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu koja prikuplja informacije od brojnih izvora s terena u Siriji, izvijestila je da je u Damasku, osim nekoliko vojnih kompleksa, pogođen i Sirijski znansteno-istraživački centar. Vjeruje se da je taj centar proizvodio hemijsko naoružanje. Visoki dužnosnik saveza koji je u sirijskom ratu podupro predsjednika Asada kazao je Reutersu da će “američki napad na Siriju smatrati ograničenim”. – Ako su napadi gotovi i ne bude li drugog kruga, to će se smatrati ograničenim, izjavio je taj dužnosnik Reutersu. Ruski gnjev Rusi su proteklih dana također upozoravali da bi američka intervencija mogla dovesti do direktnog američko-ruskog sukoba.
Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Asada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Posljednji je put Zapad intervenisao lani, također po Trumpovoj naredbi nakon tadašnjeg hemijskog napada. Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov gnjevno je reagirao na vijest o zapadnim udarima u Siriji. – Ignorirali su naša upozorenja, a rekli smo im da ovakvi potezi neće proći bez posljedica, izjavio je Antonov.
– Vrijeđati predsjednika Rusije neprihvatljivo je i nedopušteno. SAD – vlasnik najvećeg arsenala kemijskog oružja – nema moralno pravo kriviti druge zemlje, dodao je.

Video možete pogledati OVDJE

Nema komentara