Header Ads

Iz Tuzle prema Šehidskom mezarju rakita ispraćena tijela osam Vlaseničana

Posmrtni ostaci osam vlaseničkih žrtava ispraćeni su danas poslijeopodne ispred Komemorativnog centra u Tuzli i prebačeni u Šehidsko mezarje Rakita u Vlasenici, gdje će sutra biti i pokopani na 15. kolektivnoj dženazi. Radi se o Vlaseničanima koji su ubijeni tokom 1992. i 1995. godine, a ekshumirani tokom prethodnih godina iz masovnih grobnica na području podrinjskih općina.
Osmoricu Vlaseničana danas je ispratila rodbina, te sugrađani, koji su uspjeli preživjeti etničko čišćenje u Vlasenici. Najstarija ispraćena žrtva je Hasnija Klempić, ubijen 1992. godine u 68. godini života. Najmlađa žrtva, koja će sutra biti ukopana na mezarju Rakita je Fahrudin Aličević, ubijen 1992. godine u 23. godini života.
Za Rakitu su još ispraćeni Nedim Mulaibišević, rođen 1945. godine, Hasan Parić (1954.) Alija Dautović (1955.), Muhamed Ambešković (1959.) i Rasim Arnaut (1962.), ssvi ubijeni 1992. godine, te Vehid Omerović, ubijen 1995. godine.
Tokom agresije i genocida na području općine Vlasenica ubijeno je oko 2.600 vlaseničkih Bošnjaka. Za njihova ubistva osuđena su tek trojica ratnih zločinaca: Dragan Nikolić zvani Jenki, koji je osuđen u Hagu, te Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, koji su osuđeni pred Sudom Bosne i Hercegovine na kazne od 22, odnosno 18 godina zatvora. Trenutno na suđenje pred Sudom BiH čeka još deset osumnjičenih za ratne zločine u Vlasenici. MIREN ALJIĆ

Nema komentara