Header Ads

Govor generala Dudakovića: Bosna nije šaptom pala, ali dokle će moj narod biti naivan

Nakon što je uhapšen Atif Dudaković, general 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, i 12 njegovih saboraca iz Krajine, pod optužbama za navodni ratni zločin, društvenim mrežama se počeo širiti video njegovog govora na jednoj od nedavnih tribina.
General Dudaković je govorio o Bosni i Hercegovini, kao i o Bošnjacima, kroz historiju. “Sadašnje generacije, pošto kažu da je ovaj rat nezavršen, samo su prestale borbe i pucnjava, onda koja su to iskušenja kroz koja prolazimo i prolazit ćemo? I šta treba raditi? Treba raditi, treba učiti… Treba prepoznavati opasnosti u ovom momentu. Da li ih ima? Ima! I to mnogo”, kazao je general. U svom obraćanju je spomenuo i Jugoslaviju. Kako je rekao, ona se raspala, jer s njom očigledno nešto nije valjalo, da jeste, opstala bi. “Međutim, stvoreno je nešto novo. Mi imamo državu. A čuli smo Karadžića koji je rekao da će nestati našeg naroda ako bude rata. Nije nestalo naroda, nije Bosna podijeljena onako kako je zamišljeno: “Tiho će pasti, šapatom će pasti”, podsjetio je general. Također, podsjetio je i kako su “Srbi imali šest strateških ciljeva, a jedan od njih je bio razdvojiti se od druga dva naroda”.
“Kako razdvojiti? Otjerati, protjerati… I jesmo, i otjerani, i protjerani, i ubijani. I o čemu se sada radi? Nema ograđivanja od tih strateških ciljeva. Čak ideolozi te politike, iako su u Hagu, iako su osuđeni za ratne zločine, nedavno dobijaju povelje od Skupštine Republike Srpske. I u mome narodu ratni zločinac osuđen u republici Hrvatskoj koji se zove Fikret Abdić, izabran je za načelnika Općine Kladuša. I čovjek se pita: “Ljudi, u kojem mi to vremenu živimo?” Pored tog urbicida, genocida, ubili su i duše naše. Dokle će moj narod, ja se pitam, biti naivan, biti uspavan, i okretati se nekoj utopističkoj ideji. I kod nas svako, maltene cmizdreći: “Nećemo zaboraviti, ali ćemo oprostiti”. Ma ko si ti da praštaš! Pamti, uči!”, rekao je general Dudaković.
Podsjetio je na početak krvavih devedesetih. “Sjećam se ‘92. godine. Ide se sa zastavama, sa Titovim slikama. Kao Tito je dobročinitelj, bratststvo i jedinstvo i tako dalje. Mi moramo biti malo oprezni”, rekao je Dudaković. Dodao je da će buduće generacije morati znati cijeniti “ono što smo mi uradili u odbrani Bosne i Hercegovine”. “Morat će se raditi da bismo lijepo živjeli i pravili ovu našu društvenu zajednicu, a ne da nam mladi odlaze diljem svijeta”, kazao je, između ostalog, general Dudaković na jednoj od nedavno održanih tribina.
Cijeli govor i video koji še širi društvenim mrežama pogledajte u nastavku.

GOVOR GENERALA ATIFA DUDAKOVIĆA

Nema komentara