Header Ads

Turska: Izrael se ugledao na Hitlera i Mussolinija

Izraelska vlast ugledala se na Hitlera i Mussolinija, što je pokazala u Gazi, poručio je turski premijer Binali Yildirim u obraćanju na velikom mitingu podrške Palestini u Istanbulu, prenosi agencija Anadolija.
"Izraelska vlast, koja se ugleda na Hitlera i Mussolinija, još je jednom cijelom svijetu pokazala da je okupatorska i da ne poštuje pravo. Cijelom svijetu pokazala je da ne uvažava međunarodno pravo i da ne poštuje ničije pravo na život", rekao je on. Istakao je da će platiti oni koji su odgovorni za masakr u Gazi, dodajući da su u nasilju učestvovali i američka administracija i njen predsjednik Donald Trump.
Yildirim je u Istanbulu istakao da je Palestina tursko pitanje. "Palestina je tursko pitanje, kao i pitanje našeg naroda", rekao je turski premijer. Velike zastave Turske i Palestine Veliki miting podrške Palestini počeo je danas u istanbulskoj četvrti Yenikapi pod nazivom "Kletva zulumu, podrška Kudsu" u organizaciji više turskih nevladinih organizacija. Na mjestu gdje se održava miting postavljene su velike zastave, kao i posteri osnivača Turske Mustafe Kemala Ataturka i aktuelnog predsjednika te države Erdogana. Građani koji su došli na mjesto mitinga nose turske i palestinske zastave, a za praćenje samog mitinga akreditovan je veliki broj turskih i stranih novinarskih ekipa. Hiljade Palestinaca okupile su se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestovali zbog izraelske okupacije i premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Izraelske snage sigurnosti vatrenim oružjem ubile su najmanje 62 Palestinca, a ranile više od 3.000.
Izvor: Agencije

Nema komentara