Header Ads

Svjetski i evropski mediji o posjeti Erdogana Sarajevu

Posjeta Recepta Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu gdje je prisustvovao 6. Kongresu Unije evropskih turskih demokrata bio je događaj koji se pomno pratio u Evropi i svijetu.
Detalji posjete predsjednika Turske mogli su se čitati na uglednim svjetskim portalima i medijima, poput Reutersa, Washington Posta, Business Insidera, Deutsche Wellea, ali i skoro svim medijima u Turskoj. Evropski mediji su većinski fokus zadržali na njegovom govoru kojeg je održao u Zetri, a koji je okarakterisan kao - predizborni. Tako je Washington Post napisao da je Erdogan u Sarajevu tražio podršku Turaka van Turske za reizbor na mjesto predsjednika Turske. Holandski Trouw.nl je Erdoganov dolazak okarakterisao kao "potragu za evropskom platformom koju je pronašao u Bosni i hercegovini".
Izdanje Al Jazeere na engleskom jeziku vijest o Erdoganovom govoru objavilo je pod naslovom "Izbori u Turskoj: Erdogan održao miting u Sarajevu", dok je određena grupa svjetskih i evropskih portala u fokus stavila to što je mnoštvo građana Turske, sa pravom glasa u toj zemlji - a mjestom stanovanja u drugoj - došlo u Sarajevo na miting podrške aktuelnom predsjendiku Turske. Ziare.com objavio je vijest pod naslovom "Erdogan održao izborni miting za dijasporu u Sarajevu nakon što ga je Evropa odbila: Ko je sljedeći - Putin ili Assad". U fokusu Reutersa i Business Insidera bio je Erdoganov govor u zgradi Presjedništva BiH - gdje je govorio o investicijama Turske u Bosnu i Hercegovinu. Mediji iz Njemačke koji su pratili ovaj događaj, poput Zeita, navode da je Erdogan u Sarajevo došao da traži podršku Turaka za predstojeće izbore, dok se sama informacija o 6. Kongresu UETD - provukla samo "između redova".
Pojedini portali su Erdoganovu posjetu Sarajevu i BiH ocijenili "kontroverznom" još u samoj najavi događaja.

Nema komentara