Header Ads

JEDNOSTAVNE HURMAŠICE SA PEKMEZOM

Sastojci
 – 2 jaja
– 1 šoljica šećera (šoljica je 50ml)
– 2 šoljice ulja
– 2 šoljice istopljenog i malo prohlađenog maslaca (margarina)
– 1 kom prašak za pecivo
– 2 šoljice pekmeza (jabuka ili čak kruška)
 – 13 šoljica brašna

 za agdu

– 7 šoljica šećera
 – 5 šoljica vode
– 1 šoljica pekmeza

 Priprema Jaja i šećer pjenasto umutiti ,može i žicom za mućenje pa dodati ulje i maslac.Opet kratko mutiti ,dodati pekmez ,prašak za pecivo i brašno.Brašno dodajite pomalo ,prvo pet šoljica i miješajte drvenom kašikom dok ide ,pa još pet i onda rukom mijesite i dodajte još tri šoljice ,jednu po jednu.Tijesto treba da bude glatko i da se ne lijepi za ruke .Probajte oblikovati hurmašicu i ako se odvaja od ruku to je to.Od tijesta praviti loptice veličine većeg oraha i od njih male valjke koje zatim pritisnete na najsitniju stranu rende da dobijete šaru karekterističnu za hurmašice.Tako oblikovane redate ih u veliki pleh od rerne koji ne treba mastiti.Peku sa na 200 stepeni oko pola sata.Čim ste ubacili hurmašice u rernu odmah se pravi agda.Šećer i vodu zakuhati pa neka vri 5 minuta i onda dodati pekmez ,neka se sve sjedini i baci još jedan ljuč i skinuti sa vatre.Ako volite dobro osjetiti pekmez dok jedete hurmašice onda u agdi smanjite za jednu šoljicu šećer i vodu ,a dodajte još jednu šoljicu pekmeza.Pečene hurmašice izvadimo iz rerne i ostavimo ih da se prohlade samo toliko koliko je potrebno da prilikom zaljevanja ne cvrče.Zaljevamo ih malo po malo dok ima agde ,ako vidimo da ne upijaju dobro ostavimo ih u toploj rerni dok ne popiju svu agdu.Najbolje ih je dršati par sati na sobnoj temperaturi ili u špajzu pa ih tek onda ostaviti u frižider.Dobro ohlađene,mada ih ja volim i tople tj čim upiji agdu. Izvor: coolinarika.com

Nema komentara