Header Ads

MUP USK: Obavijest za vozače na području USK!

Veliki broj vozača na USK-u nije upoznat da u slučaju lakših saobraćajnih nezgoda, ne moraju zvati policiju, već mogu zapisnik napraviti sami i naplatiti štetu, a za to je potrebno imati kod sebe primjerak “evropskog obrasca”. Obrazac Evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi, regulisan je članom 158. stav 6. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovina (“Službeni glasnik BiH”, broj 6/06) godine, dok je pravilnikom Ministarstva prometa i komunikacija objavljenog 02.02.2007.godine regulisan izgled i sadržaj obrazca.
Više informacija na (https://bihamk.ba/assets/files/OWH43y4f7l-pravilnik-saobracajna-nezgodapdf.pdf) Popunjavanjem „ evropskog obrasca“ o saobraćajnoj nezgodi uveliko se olakšava proceduru u slučajevima saobraćajnih nesreća s manjom materijalnom štetom, ne dolazi do bespotrebnih gužvi u saobraćaju, već vlasnici vozila završavaju to popunjavanjem obrazaca i razmjenjivanjem podataka o osiguranjima. U kojim slučajevima će se popuniti Evropski obrazac o saobraćajnoj nezgodi? – Kad u sobraćajnoj nezgodi nema povrijeđenih lica, – Kad je prouzrokovana manja materijalna šteta, – I kada su vozači saglasni oko odgovornosti za nastanak saobraćajne nezgode. U ovim slučajevima, vozači će razmjeniti podatke, popuniti „evropski obrazac“, fotografisati lice mjesta saobraćajne nezgode kao i oštećenje nastala na vozilima, te u što kraćem roku otići u osiguravajuću kuću kod kojih je vozilo osigurano.
U slučajevima kad vozači nisu saglasni ili postoje druge zakonske prepreke(vozilo nije registrovano, vožnja pod uticajem alohola i sl.) u tom slučaju obavezni ste pozvati policiju te prijaviti saobraćajnu nezgodu. Policijski službenici izvršit će uviđajnje radnje saobraćajne nezgode i izreći prekršajnu sankciju odgovornom za s/n. Bitno je napomenuti da su osiguravajuće kuće dužne osiguranike upoznati sa „evropskim obrascem“, načinom popunjavanja obrasca, pravima koje može ostvarit te dati primjerak evropskog obrasca koji vozač mora imati kod sebe.
Vozači ukoliko ne postupe u skladu sa odredbama člana 158. stav 2 i 3., u skladu sa članom 236. stav 1. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 50- 250 KM.

Nema komentara